Tofchoc: chocolademakers sinds 2012

Chocola! Wie houdt er niet van? En het is nog gezond ook. Althans, als op een goede manier samengesteld is.

Cacao, en in het bijzonder rauwe cacao, is een bijzonder sterke antioxidant en heeft allerlei andere gezondheidsvoordelen. Verder bestaat chocola vooral uit vet en zoetstoffen. In de gemiddelde chocoladereep is dat “slecht” (dierlijk) vet en geraffineerde suiker. Dat geldt met name voor melkchocolade, wat daardoor niet gezond is. Maar ook wat in de supermarkt ligt als “pure chocola” bestaat voor een groot deel uit snelle suikers, slechte vetten en andere troep zoals conserveringsmiddelen. Qua gezondheid geldt dus “hoe puurder, hoe beter”, en in de raw food-filosofie “hoe rauwer, hoe beter”.

Na de raw maca energy balls was het daarom tijd voor mijn eerste schreden op het chocoladepad. Volgens welingelichte bronnen zou dat verrassend makkelijk zijn. Aan de slag dus maar! Na een succesvolle eerste batch hier het verslag van versie 2.0, met stukjes cashewnoot.

Ingrediënten

  • 100 gram kokosolie – koudgeperst, de variant die bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft. Kokosolie is, zoals je mag verwachten in dit recept, verschrikkelijk gezond.
  • 50 gram agavesiroopde echte raw food-fanaat neemt rauwe agavesiroop; ik vermoed dat de mijne gewoon gepasteuriseerd is. Agavesiroop heeft een veel lagere glycemische index dan de meeste geraffineerde suikers. Je krijgt er dus een minder erge suikerdip van.
  • 75 gram rauwe cacaopoeder – toevallig kwam ik dit tegen bij mijn buurtbiowinkel. Ook hier geldt dat “normaal” cacaopoeder het ook prima doet.
  • 30 gram ongeroosterde cashewnoten, in kleine brokjes gesneden

Qua hoeveelheden wijk ik iets af van de recepten die ik tegenkwam. Veel bronnen suggereren een verhouding 1:1:1 vet/zoetmiddel/cacao, maar dat is naar mijn smaak te zoet. Verder zou je voor cacaopoeder minder nodig hebben dan wanneer je “cacao nibs” gebruikt. Zodoende!

 

Tools

  • Grote kom
  • Kleine kom die in de grote kom past
  • Garde
  • Siliconen spatel
  • Bakplaat, cakevorm of iets anders waar je de chocola in kan laten uitharden.
  • Koelkast

The works

1. Smelten

We gaan alle ingrediënten licht verwarmen (tot maximaal 44 graden). Dat doen we au bain marie: in een grote kom gaat heet water, de ingrediënten gaan in een kleinere kom en die zet je in de grote kom. Zo wordt alles gelijkmatig, en niet te snel, opgewarmd.

Au bain marie

Kook wat water. Giet dit in een grote kom, en giet er ongeveer even veel koud water bij. Doe de kokosolie met de agavesiroop in een kleine kom, en zet deze in de grote kom. Roer regelmatig, tot alle kokosolie vloeibaar is geworden. Let erop dat je geen water in de kom met ingrediënten laat komen.

 

Alles is gesmolten

Als alle kokosolie gesmolten is, kan het cacaopoeder erbij.

2. Mixen

Voeg het cacaopoeder en roer met een  (kleine) garde tot er geen klontjes meer in zitten. Als het goed is, begint het eruit te zien als chocola. Roer de amandelkruimels er doorheen. Klaar!

Hmmmm, chocolate…

3. Gieten

Pak voorzichtig de kleine kom uit zijn warme badje. Droog hem af zodat er geen water in de chocola komt.

Giet het chocolademengsel in de vorm. Gebruik een siliconen spatel om de kom goed uit te schrapen. Zorg dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is over de vorm.

Schaatsbaan van chocola

4. Wachten

Zet de vorm in de koelkast. Dit is het moment waarop je geduld beproefd wordt. De recepten zeggen 30 minuten in de koelkast. Ik zeg nu: laat er een nachtje overheen gaan.

5. Oogsten

Haal de vorm uit de koelkast. Als het goed is, voelt de plaat chocola stevig en droog aan. Losbikken dus maar! Begin voorzichtig aan de rand met een stevige spatel de plaat los te bikken. Als het meezit, kun je de plaat in zijn geheel los krijgen.

Oogsttijd

In mijn geval bleek de chocola na 30 minuten koelen nog te zacht. Het kwam als losse krullen van de bakplaat. Ik heb toch alles maar uit de vorm gehaald, en ben nu de gelukkige eigenaar van een bord grote, krokante, extreem lekkere chocoladevlokken.

Chocoladevlokken

Op naar 3.0

Ik ben benieuwd of het nog verder uithardt in de koelkast, of dat de zachtheid een andere oorzaak heeft. Versie 1.0 kwam er in ieder geval een stuk meer solide uit, dat zijn echt chocoladerepen.

Op naar versie 3.0! Maar eerst dit alles eens even opsmikkelen. Stukje chocola, iemand?

Versie 1.0: een echte chocoladereep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *