Rauwe energie met balgevoel

20120701-231632.jpg Geïnspireerd door een raw food-workshop van Lekker Raw (gezellig! lekker!), 80km op de tijdritfiets ter voorbereiding op de Triathlon Utrecht volgende week (honger! Nee, dat hebben ze in Afrika, maar van “gezonde trek” was wel degelijk sprake) en misschien ook wel de EK-finale (ballen!) botvierde ik mijn keukengeknutsel op een “raw” alternatief voor energierepen. Op internet zijn genoeg aanwijzingen te vinden, en ik besloot ruwweg de instructies voor deze Maca Chip Raw Energy Balls te volgen. Niet alle ingrediënten had ik op voorraad, en qua hoeveelheden ging ik de mist in, maar het leuke van dit soort geknutsel is dat het resultaat dan vaak ook heel goed is.

Benodigdheden

 • Blender of keukenmachine
 • Kom, bordjes, standaardkeukenspul

Ingrediënten

 • 1/2 kop dadels zonder pit
 • 2 koppen gemengde noten
 • 1 kop havermout
 • 2 eetlepels macapoeder. Maca zegt u? Jawel, maca. Wonderspul uit Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren bekend is als bron van energie, middel tegen stress en wondermiddel voor het libido van paarden en wat niet al. I kid you not! Google maar na. Bottom line, dit spul is gezond.

  Waar haal je het? Ik ben het nog niet in winkels tegengekomen, wel online. Bijvoorbeeld bij www.supervoeding.com.

 • 4-5 eetlepels chiazaad. Chia zegt u? Jawel, chia. Wonderspul uit Zuid-Amerika, al door de Azteken gebruikt… ja, echt! Een zaad wat op het WK voor omega-3-vetzuren alle visoliecapsules bedremmeld laat afdruipen. Rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, aminozuren. Makkelijk verteerbaar. Goed spul.

  Chiazaad is wat breder verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij biologische winkels. Kijk in het schap bij de vitaminen en supplementen. Of koop het ook online.

 • 2 eetlepels agavesiroop, of een andere plakkerige, zoete substantie. Honing zal ook best werken.
 • 1 theelepel (zee)zout
 • 1 theelepel kaneel
 • cacao
 • geraspte kokos

Bereiding
Doe de dadels, noten, havermout en macapoeder in de blender. Blend tot alles goed gemengd en kruimelig is. Door de dadels wordt het enigszins plakkerig, maar niet zo plakkerig dat het in de blender blijft hangen. Als het niet goed mengt, zet de blender dan even uit, roer rond met een lepel en blend verder.

Doe alles in een ruime kom. Voeg de agavesiroop, de kaneel en het zout toe en roer goed door.

Alles zit nu bij elkaar, en we gaan zorgen dat het een mooi plakkerig beslag wordt om er balletjes van te draaien. Dat doen we door 1. het net iets te vloeibaar te maken, met water, en 2. het weer steviger te laten worden, met chiazaad. Had ik al gezegd dat chiazaad goed spul is? Het heeft namelijk het karakter om in water snel zacht te worden en enigszins plakkerig.

Giet er een klein beetje water bij en roer goed door. Herhaal totdat het net iets te vloeibaar is om een balletje van te draaien. Roer het chiazaad er doorheen en wacht een minuut of 10.

Te slap? Meer chiazaad, en wacht nog even!
Te dik? Meer water, en wacht nog even!
Stevig genoeg? Mooi! Dan kan het ballendraaien beginnen.

Het draaien van de balletjes, dat gaat precies zoals je met gehaktballetjes doet. Een ambacht uit grootmoeders tijd, toen het gras nog groen was en vlees eten nog maatschappelijk verantwoord. Een ambacht wat ook zeer goed toepasbaar is voor het bereiden van dit diervrije, gezonde, tweeduizendtwaalve supervoedsel.

20120701-232050.jpgZet twee bordjes klaar. Het ene bedek je met geraspte kokos, het andere met cacao. Zet ook twee diepe borden of schaaltjes klaar, groot genoeg om straks alle balletjes op te leggen. We gaan de helft van de balletjes door de kokos rollen, en de andere helft door de cacao.

Het feest kan beginnen: rollen maar! Pak wat beslag en rol een balletje van ongeveer 3cm doorsnee. Groter of kleiner mag. Rol het balletje door de kokos, zodat het compleet bedekt is en van de buitenkant niet meer plakkerig. Leg het op het ene bord. Ga door tot de helft van het beslag op is. Rol nu de andere helft van de balletjes en rol ze door de cacao.

Het moment suprème

Lik je vingers af, was je handen en ga er eens goed voor zitten. Pak een kokosballetje met duim en wijsvinger vast. Het plakt niet! Het valt niet uit elkaar! Quite special. Breng het balletje naar je mond, open hem, neem voorzichtig een hap. Of als je net 80km gefietst hebt, schrans het hele balletje in één hap weg. Geniet.

En oh, die chocoballen. Ze zien eruit als luxe chocoladetruffels, en zo smaken ze ook! Ongeveer.

Bewaren en meenemen
Bewaren kan 1-2 weken in de koelkast, heb ik me laten vertellen. Dan moeten ze dan natuurlijk nog niet op zijn. In mijn geval ben ik vrij zeker dat dat niet gaat gebeuren. Je kunt ze natuurlijk ook invriezen.

Met energievoer is het natuurlijk wel zo leuk als je het ook kan meenemen op een lange fietsrit. Daar heb ik nog geen ervaring mee. Ik heb goede hoop dat ze stevig genoeg zijn om enigszins in één stuk uit een plastic zakje te komen. Een beetje een smeerboel zal het wel worden. Maar hee, het is geweldig lekker spul!

20120701-233129.jpg

One thought on “Rauwe energie met balgevoel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *