Tour de France Orientale: de voorbeschouwing

De triathlons in Nederland zijn begonnen. Dit is het moment voor de triatleet om eindelijk de zorgvuldig opgebouwde vorm om te zetten in klinkende prestaties in onze mooie sport.

Toch doe ik er nog een weekje met veel en hard fietsen tussendoor. En wel in een land ten oosten van waar straks de Tour de France plaatsvindt: Zwitserland. Een lokale triathlonclub heeft de traditie om daar een mini-Tour te organiseren: de Tour de France Orientale. Nee, dat heeft niets met buddha, bami of balinezen te maken. “Orientale” betekent oostelijk. De oostelijke Tour de France dus.

In 2009 heb ik al eens het genoegen mogen smaken om mee te doen aan deze etappekoers. De gaafheid van toen was voor mij, en voor de 6 andere teamleden van toen, genoeg om volmondig “ja!” te antwoorden op de vraag van Wouter Kegge of we dit jaar weer wilden. Natuurlijk!

Het thema van de heenreis is “wir bauen für Sie”. We zagen het ik heel Duitsland naast de wegen staan. Geen idee wat het betekent, maar het heeft iets te maken met gele lijnen op de weg, smalle rijbanen en veel langzaam rijden. En dat in een auto zonder airco in de brandende zon. De eerste beproeving zit er dus al op. Het zal niet de zwaarste zijn van deze week. Uiteindelijk werden we wel beloond met ruime Zwitserse wegen met mooi uitzicht [foto 1], en viel de vertraging erg mee.

Vijf dagen koers, dat is hard werken, maar als het goed is toch vooral genieten van lekker met zijn allen fietsen door een prachtige omgeving. Het programma ziet er ongeveer zo uit:

Wo 1 juni: proloog (individuele tijdrit 8 km)
Do 2 juni: etappe 1 (koers)
Vr 3 juni: etappe 2 (koers), etappe 3 (ploegentijdrit)
Za 4 juni: etappe 4 (koers)
Zo 5 juni: etappe 5 (koers), etappe 6 (individuele tijdrit)

Het definitieve programma en het roadbook zijn tot op heden niet bekend. Vol verwachting klopt ons hart.

Dan natuurlijk het team. Voor de introductie van de leden put ik uit de bloemrijke beschrijving van Bart:

-Wouter Kegge: Teamleider, bollentruiverdediger, leider van het Nationaal duathlon circuit, kortom de (niet) te kloppen man. -Bert Streumer: Europees kampioen, atleet van wereldformaat, sportreiziger, kampend met een dikke enkel maar hopelijk op tijd hersteld schat om mee te doen met zijn schat aan ervaring als atleet.
-Mark Groot: Tijdritmeester, fietsbeul, sprintkanon, groenetruiverdediger, voor hem vormt de TDFO het actieve herstel van de 1/2e van Nieuwkoop.
-Daan Hoogglans: Diesel naturel, ervaren zwemloper, geeft glans aan elk evenement waar hij aan deelneemt.
-Judith Dijcker: Drukbezette dame die zich weinig op trainingen laat zien, maar hoopt deze keer wel de 1e plaats te pakken/vast te houden.
-Aron van Ammers: Import-Helleen, voormalig fietshaas van Dirk Wijnalda, milieubewuste urban atleet, en onze blogkoning die de wereld van de verrichtingen op de hoogte houdt.
-Bart van der Wal: Nog altijd voorman van het helaas in het slop geraakte Hellas-Schpamm.

Ons tentenkamp wordt verder bevolkt door aanhang Tijn, Joris, Nina en Trix, die het er een stuk gezelliger op maken en genieten van een weekje rust in de buitenlucht. In het geval van Joris zelfs zijn eerste keer kamperen!

Het weer belooft onstuimig te worden. Bij aankomst op de camping aan het Lac Léman (beter bekend als het meer van Genève) trokken er al duistere luchten over het klotsende meer [foto 2]. Momenteel lig ik, nog wel droog, in de tent onder het getik van regen die nog tot morgenochtend aan zal houden. Als het een beetje meezit, hebben we daarna wat betere dagen, maar ook voor het weekend is onweer voorspeld.

Gegeten wordt er ook goed, in grote hoeveelheden ook al is het fietsen nog niet begonnen [foto 3]. De koers wordt tenslotte gewonnen aan de eettafel.

Morgen mogen we aan de bak voor de proloog. Salut de Lausanne!

image
image
image

Update: Wouter en Bert toegevoegd. Copy-pastefoutje. Ze zijn er echt!

2 thoughts on “Tour de France Orientale: de voorbeschouwing

  1. Hey Aron (en de rest),

    Leuk! Een blog om te volgen voor de thuisblijvers. Heel veel succes daar, ik zal voor jullie duimen.

    Groetjes Lise

    p.s. waarom worden Bert en Wouter niet voorgesteld?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *