TDFO etappe 1: even wennen

De eerste 100km zitten erop. Na een prachtig stuk geneutraliseerd rijden door wijngaarden aan het meer, die zelfs tot de UNESCO World Heritage bleken te behoren, ging het na 20km los. En dat was met name voor mijn benen wel even wennen.

De koers van vandaag bevatte 2 beklimmingen voor het bergklassement, en 1 tussensprint. Mark heeft de groene trui van 2 jaar geleden te verdedigen, en deed dat met verve door de eerste sprint te winnen.

Bij de eerste beklimming herinnerde ik me weer hoe hard ze hier naar boven rijden. Het idee dat ik met deze benen nog zo’n 60km door moest over nog meer bergen, was niet erg bemoedigend. Gelukkig wist ik steeds in de kopgroep te blijven. Na de eerste beklimming was deze 10 man groot, waaronder ook Wouter, Bart en Bert. Dat zag er niet verkeerd uit!

Na verschillende kleine ontsnappingspogingen kwam de groep steeds weer bij elkaar. Na een volgende flinke klim moest Bart helaas lossen. Hij ging strijdend, en filmend met de iPhone (later meer daarover) ten onder. Wouter deed goede zaken bij beide klimmen, en heeft misschien zijn felbegeerde bolletjestrui morgen al om de schouders.

Na 70km volgde een licht glooiend stuk met af en toe een klein klimmetje. Hier reed vrijwel continu dezelfde kerel in wit-blauw voorop, in een moordend tempo. Het was voor mij een kwestie van tactisch hard rijden en hopen dat ik eraan bleef. Bert reed verrassend sterk, en zat ook nog goed in de groep.

Na een afdaling waarin onze wit-blauwe kopwerker een stukje afstand nam, ging hij ook de heuvel erna iets harder weg, en was los. De rest vertoonde nog geen aanstalten, gedesillusioneerd door het met moeite houden van zijn wiel. Bert vraagt Wouter: “Ga je erachteraan?”. Wouter zegt: “Ach, waarom ook niet” en zet aan.

En toen waren er nog 7, waaronder klassementsleiders Philip en Anton. Op ongeveer 90km besloten zij dat het toch wel welletjes was en begonnen te rijden. Bert, ik en de overige leden van de kopgroep vonden het wel best, want we haddenn allemaal een mannetje vooruit. Een paar km voor de finish waren hun inspanningen helaas genoeg om Wouter in te halen, en enkele kilometers later zelfs om hem te lossen. “Wouter est laché!” roept Philip, en ze zetten het kop-over-kop-ritme met zijn tweeën weer in. Bert en ik blijven weer lekker in hun wiel hangen; van ons hoeven ze geen kopwerk te verwachten als we bij Wouter weg rijden.

De omgeving begint er weer bekend uit te zien; we naderen de finish. Twee jaar geleden pakte Mark hier de eindsprint. Dit jaar zal de sprint door niet-sprinters verreden worden. Ik heb weinig fiducie in mijn eigen sprintcapaciteiten. Bij het rondjes rijden op Sloten kom ik niet eens in de buurt van de finish voordat er al iemand overheen is, en ook aan het einde van de Dolfijn-trainingen ben ik nooit als eerste bij het bordje Amsterdam.

Bert wuifde deze beperkende gedachten echter weg: “Ga ervoor, een beetje aggressief rijden!”. Ik rijd naar voren en kom voorin naast klassementsleider Anton te rijden. In de verte twee mensen naast de weg, daar moet het zijn. We zetten aan. Ik adem op hoog tempo in en uit. Mijn wiel kruipt voor het zijne. Ga ik dit gewoon halen? Ja! De niet-sprinter pakt de sprint om de tweede plaats. Na het twijfelachtige begin is dat wel een heel mooi slot van de etappe.

Bert is dolgelukkig doordat hij niet alleen de kopgroep heeft houden, maar zelfs naar de vijfde plaats is gesprint. Wouter verliest ongeveer een halve minuut; hij zat helemaal leeg na zijn achtervolging. Daarom dus niet. Bart komt na 9 minuten binnen; nadat hij uit de kopgroep viel, ging het lichtje echt uit. Alle dames komen keuvelend over de finish; bij hen weinig competitie vandaag. Mark heeft zich bij hen gevoegd nadat hij verkeerd was gereden; 1 uur tijdstraf en kansloos voor het klassement. Gelukkig staat het sprintklassement daar los van. Daan komt zo’n 30 min na de kopgroep binnen. Hij is op de eerste klim gelost en heeft er een solorit van moeten maken, en kijkt er gelukkig nog vrolijk bij.

In het ploegenklassement hebben we niet best gescoord. Morgen in de herkansing bij de ploegentijdrit!

Uitslagen en standen op de site van Rushteam.

image
image
image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *