Tour de France Orientale, dag 0: introductie en parcoursverkenning

Dag lieve lezers!

Hierbij het eerste verslagje in een reeks van 6. Ik bevind mij in Lausanne, Zwitserland, voor mijn eerste meerdaagse sportevenement ooit: de Tour de France Orientale, een vijfdaagse wielerkoers georganiseerd door de lokale triathlonvereniging alhier.

Overeenkomsten met de echte Tour de France zijn behalve de naam het feit dat er tijdritten en bergetappes zijn en de klassementen met gele, groene en bolletjestruien. Maar verschillen zijn er ook genoeg; de etappes zijn korter (100-130km) en het parcours is niet afgezet. Vanwege het verkeer wordt er het grootste deel geneutraliseerd gereden, netjes twee aan twee. Ontsnappen is niet toegestaan, en er wordt gewacht op mensen die moeten lossen. In de klimmen en de laatste stukken van de etappes kan het verschil worden gemaakt, dan is demarreren wel toegestaan. Ik weet nog niet precies wat ik moet verwachten van het niveau en fanatisme van de overige deelnemers; na de eerste etappe is dat ongetwijfeld duidelijker.

Een korte introductie van ons team, Talloze Dagen Fietsend Omhoog, hoofdzakelijk bestaand uit leden van de Utrechtse triathlonvereniging Hellas:

Wouter Kegge – Initiator van onze deelname, sterkste klimmer en serieus kanshebber voor de bolletjestrui. Tevens een zeer sterke hardloper, maar dat onderdeel is er in deze wedstrijd helaas voor hem niet bij.
Mark Groot – Gekend tijdrijder, reed onlangs in Almere nog 42km net onder 1 uur. Heeft ook sprintvermogen in de benen en gaat een gooi doen naar het groenetruiklassement.
Bert Streumer – Kranige zestiger met menig kampioenstitel op zijn naam. Rijdt alsof hij nog een twintiger is. Veruit de meest ervaren rot in het team.
Bart van der Wal – Zit zijn halve leven al op een racefiets, en is zowel in het klimmen als bij de tijdritten een gevaarlijke outsider voor de Zwitsers. Gezegd moet wel worden dat hij 1/3 van zijn leven op zijn huidige racefiets rondrijdt, "krk-krk".
Judith Dijker – Onze enige kanshebster in het damesklassement, en ze doet nauwelijks onder voor de heren.
Daan Hoogland – Rijdt sterk dit jaar, en is bij Hellas-trainingen altijd tot het einde te vinden bij het beruchte "eigen tempo"-stuk. Bestuurder van de karakteristieke VW surfbus. Altijd op zijn hoede voor De Vijand, die overal op de loer kan liggen in de vorm van iedere triatleet die geen Hellas-lid is.
Aron van Ammers – Kan een beetje tijdrijden en een beetje klimmen. Zal zich bij de sprints afzijdig houden vanwege gebrek aan talent op dit gebied. De grote vraag is of hij na enkele zware koersdagen nog weet te presteren of kansloos door het ijs zakt.

En de twee soigneurs:

Lise Klunder – Bereidt de heerlijkste en meest voedzame maaltijden om het team na zware arbeid in de koers weer snel te ravitailleren.
Nina Streumer – Heeft jarenlange ervaring als verzorgster van teams in de Roparun, Europamarathon en andere sportieve evenementen, die er regelmatig uitkomt in de vorm van mooie verhalen.

Met deze mensen gaat het dus gebeuren. De koers duurt van woensdag 20 mei t/m zondag 24 mei. Vandaag om 19:00 is de proloog, een tijdrit van 9km. Licht glooiend, in totaal 59 hoogtemeters klimmen. Dat is wat men hier "vlak" noemt. We hebben het parcours gisteren twee keer gereden. Het parcours bevalt me; de stukjes klimmen zijn kort genoeg om een behoorlijke snelheid te houden en daarna weer door te knallen. Voor de rest zijn het voornamelijk lekker lange rechte wegen.

De tijdwaarneming werkt als volgt: er worden twee stopwatches gestart, waarvan de eerste deelnemer er een meeneemt. Bij de finish noteert de eerste deelnemer zijn eigen aankomsttijd en vervolgens die van de rest. Zie daar alweer een verschil met de Tour de France: het gaat er hier net iets minder professioneel aan toe.

Het is hier tijd voor de warme maaltijd, die we in verband met de starttijd van de proloog in de middag zullen nuttigen. Het weer is overigens ronduit zomers. We moeten ons flink insmeren om niet direct als uitgedroogde kreeften te eindigen. Vanavond of morgen volgt een nieuw verslag, met de uitslagen van de proloog en bespiegelingen op de rit van morgen.

Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.rushteam.ch. Er is mij verteld dat de uitslagen hier ook iedere dag zullen verschijnen.

Salut!

Aron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *